Det viktiga valet

Vi skall snart gå till valurnorna. Det är mer än en demokratisk rättighet. Det är en ritual som har nästan något heligt över sig. Det var vanligt förr att man klädde sig fin, som till kyrkobesök, när man skulle gå till vallokalen. Och kanske åt man en lite finare middag efteråt tillsammans med familjen.

Det ligger något oerhört fint och viktigt i detta sätt att påminna varandra om att demokrati och människovärde inte är några självklarheter. Utan värden som vi skall vara tacksamma för, hålla höga och som vi ständigt måste kämpa för att behålla och upprätthålla.

Att välja har varit tidens melodi de senaste decennierna. Vårdval. Val av el-bolag. Val av skolor för barnen. Val av teleoperatör. Val av bolag eller fonder som skall förvalta mina pensionspengar. Alla dessa val påstås ge oss individer frihet. Och visst ligger det något i det. Men som livsförståelse är det otillräckligt. Unga luras till och med tro att man kan välja att bli vad man vill i livet -bara man vill det tillräckligt mycket. Det är ett grymt evangelium, eftersom det är grundfalskt. Vi kan inte välja att födas. Vi kan inte välja våra föräldrar(vår genuppsättning).Vi kan inte välja vilket land vi skulle bli födda i, eller vem som skulle bli vår första skolfröken. Vi kan inte välja att inte bli sjuka. Vi kan inte välja att inte dö. När det gäller riktigt viktiga saker för vem vi är och hur våra liv skulle bli, har vi ofta inga val. Den insikten leder till ödmjukhet inför livet och inför mötet med andra människor. Vad vet jag om de andras förutsättningar ?  Men det hindrar inte att vi verkligen har en massa val att göra i livet. Viktiga val. Och nu skall vi snart välja till riksdag, landsting och kommun vilka som skall få vårt förtroende att ha ansvar för vårt gemensamma samhälle. Trots individualismens tidevarv vill makthavarna få oss att välja paketlösningar. Alliansen eller de röd-gröna. I relation till kyrkan har vi ofta också uppfattat att det är paketlösningar. Kyrkans Kristna tro som den uttrycks i trosbekännelsen och gudstjänsten har uppfattats som något man skall svälja med hull och hår eller inte alls.

Men som tur är är det inte så. Och som tur är kan ingen veta vad som rör sig i en annan människas hjärta. Och som tur är har vi valhemligheten.

Man behöver inte tro på formuleringarna i trosbekännelsen för att ha utbyte av psalmsången i gudstjänsten eller av kyrkans diakoni. Vi kan välja och vi är fria att göra det. Vi kan välja olika partier när vi väljer till riksdag, landsting och kommun.

Men vi kan inte välja om vi skall ha en kristen tro. Vi kan välja att försöka att leva som kristna. Vi kan välja att offentligt säga ja till tron, vilket sker i konfirmationen eller vid vuxendopet. Eller av församlingen i påsknattsmässan. Men vi kan inte välja att tro, som man väljer mellan olika kakor på ett kakfat. Tron är en gåva. Vi kan kämpa för att få den. Vi måste kämpa för att leva den. Bara genom att vara människor har vi, som gåva, fått trons möjlighet nedlagd i våra hjärtan. Vi har ett val att göra. Vi kan försöka välja att vårda och utveckla gåvan -eller vi kan ignorera den. Det är ett viktigt val. Det hör ihop med det viktiga valet mellan det onda och det goda. Att välja det godas sida i mitt eget och andras och hela världens liv. Det är det viktiga valet. Kärleksvalet.

Men det riktigt viktiga valet är inte ditt val. Det är att du är vald. Du är utvald. Till att leva och att förverkliga det du var ämnad att bli. Alla har en uppgift och en bestämmelse. På ett sätt är vi alla valda, utvalda, till samma uppgift. Att vara kärlekens och ljusets budbärare ut i en vacker men trasig värld. Men vi skall vara det var och en på vårt unika sätt.

 

”Möt mig nu som den jag är

håll mitt hjärta nära dig

gör mig till den jag skall bli

och lev i mig” (Sv ps 767)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s