Om detta handlar valet på söndag -också

I dagens SVD står det att 450.000 svenska har köpt en privat sjukförsäkring. Varför gör man det ? Varför köper arbetsgivare sjukförsäkringar åt sina anställda ?

Svaren är förstås att man köper en privat försäkring för att man inte riktigt litar på att den allmänna vården skall vara tillräckligt bra eller tillräckligt snabb. Och arbetsgivaren vill försäkra sig om att ha frisk arbetskraft.

Men frågan har en allvarligare bäring på vilket samhälle vi vill ha och kommer att få. Det gäller inte endast sjukvården,det gäller hela välfärdssystemet: äldreboende,sjukvård, arbetslöshetsförsäkring ,pensioner med mera.

Om de gemensamma obligatoriska systemen endast upplevs som relevanta för de fattigaste i samhället -då köper de mera välbeställda sina egna lösningar och blir samtidigt mindre intresserade av att betala till de gemensamma obligatoriska systemen. Man vill ju inte betala dubbelt. Kraftigt lägre skatter i kombination med ineffektivt utnyttjande av skattemedlen leder till ökat utrymme och större intresse för  mera välbeställda att köpa privata lösningar utanför de obligatoriska systemen.

Och så är systemskiftet igång.

En förskjutning från breda solidariska lösningar, som också borde omfatta välbeställda på en för oss acceptabel nivå, till privata lösningar för de som har råd och endast obligatoriska gemensamma lösningar som ett sorts välfärdsgolv.

Är det inte en rättvis utveckling? Nej, människor är väldigt olika i sina livsförutsättningar.Men alla har samma värde som individer.Rättvisa betyder inte att vi som är välbeställda fullt ut har förtjänat att bli det.Tvärt om är det så att den som har lite mer mellan öronen och lite mer i plånboken än de flesta, har en plikt att dela med sig till de som inte har. En glädjefull plikt, eftersom vi har främst turen att tacka för att det blev som det blev. Rätta föräldrar(gener) och en lyckosam uppväxt är inget man kan förtjäna. Visst betyder det mycket vad individen vill och hur vi kämpar -men långt ifrån allt. Tvärt om. Denna djupa insikt leder till tacksamhet och ödmjukhet -hoppas jag. Och till ett motstånd till nedmontering av generella obligatoriska välfärdssystem.

Detta handlar valet om på söndag.

Om alla skall vara med i ett sammanhållet samhälle där alla(så många som möjligt) kan känna solidaritet med samhällsbygget  -eller om stora grupper upplever att samhället inte är för mej, så de skaffar sina egna privata lösningar som gynnar dem personligen och deras närmaste.

På kort sikt händer det inte så mycket om det ena eller andra blocket vinner valet. Men färdriktningen……………………………….

Av flera skäl-ett är i texten ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s