Kampen mellan Ont och Gott Uppenbarelseboken 12:7-12

SPS 2010-10-06 Gribbbylund

 

Om jag kunde läsa era tankar ?

Om jag kunde se in i era hjärtan ?

Vad skulle jag finna?

 

När det gäller tankarna gissar jag att det är otroligt mycket som rör sig i detta rum just nu.

Kanske är du någon annan stans än här -i dina tankar?

Tänker på någon du hellre vill vara med, än att vara här?

Oroar dig för hur livet skall gå, för dig själv eller någon som står dig nära. Oroar dig för om sjukdomen skall besegras eller för om ekonomin skall gå ihop.

Några tänker på det som man glömde göra eller inte hunnit med. Några oroar sig för möten med personer som man inte riktigt klarar av att möta på ett bra sätt.

 

När det gäller hjärtat är det både lättare och svårare att gissa.

 

Ser jag brustna hjärtan ?  Jo- det gör jag.

Ser jag stora hjärtan ? Jo – det gör jag.

Ser jag trötta hjärtan ? Jo -det gör jag.

 

Men mitt i virrvarret av tankar och mitt bland brustna, stora och trötta hjärtan ser jag levande brinnande hjärtan.

 

Texten om den stora striden handlar om den vanliga, livsviktiga striden mellan ont och gott. Den striden pågår nu i hela världen. Den pågår i Täby. Den pågår i våra hjärnor och den pågår i mitt och i ditt hjärta. Just nu!

 

Jag tror inte att det finns några onda människor. Men det finns ondska. Mycket av ondskan är oförklarlig. Men den ondska som vi själva står för ,går att reflektera över. Ofta har den sin grund i rädsla. Eller okunskap. Eller bristande handlingskraft. Vi vet vad som är rätt men orkar eller vill ändå inte göra det. Vi är rädda för konsekvenserna av att göra det rätta. Rädslan är nog den stora boven i dramat mellan ont och gott.

 

Vad  är jag rädd för ? Det kan jag berätta för dej. Och det är inte så märkvärdigt. Jag är rädd för ”det onda inuti mig själv”. Och så är jag rädd för att de som jag älskar mest skall fara illa. Och så är jag rädd för att själviskheten, egoismen som grundar sig i rädsla skall utbreda sig i samhället. Ibland är jag rädd för att bli ensam.

 

Men när jag ser era hjärtan så ser jag brinnande hjärtan. Hjärtan brinnande av Guds  Helige Ande. Ni har hjärtan brinnande av kärlek! Därför är detta rum fullt av liv och av kärlek. Det är det viktigaste -mitt i brustenheten. Alla har vi våra långfredagsliv  – men Jesus och vår egen påskdag , med livets seger över döden är det som ger mening och livslust.

 

Ur brinnande hjärtan kommer : Glädje, gemenskap och framtidstro.

 

Allt vad vi gör i församlingen -alldeles oavsett vilken uppgift du har – har ett enda syfte. En enda mening. Att försvara och förmera  godheten och kärleken. I det ingår att bekämpa ondskan. Ingen kan göra det ensam. Men vi börjar med oss själva: (bön om förlåtelse)

……………………………………………………………………………………………………………..

 SPS betyder ”Stor personalsamling”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s