Kristen närvaro i det offentliga rummet- denna advent

Min hustru och jag besökte förra veckan varuhuset NK i Stockholm. Vi lade märke till de särskilda jultorgen med tomtar,tomtar och tomtar. En och annan ängel fanns också med, liksom bockar. Vi började leta efter julkrubbor.Men det fanns ingen julkrubba på hela NK-varuhuset(vi frågade till sist i informationen). Sen gick vi till varuhuset Åhlens -samma resultat där. Ingen Julkrubba. Nu var verkligen inte vårt första ärende att kolla om det fanns kristna symbolsaker i varuhusen inför Julhelgen.Men det blev så . Vi besökte också varuhuset PUB-resultatet var samma. Inga Jesusbarn,julkrubbor eller Mariabilder.

Vi hittade en Julkrubba på Guldfynd!

Om det har någon kulturell eller religiös  betydelse att Jesusbarnet har trängts ut -på Sveriges största varuhus-av tomten,kan diskuteras.Och det bör diskuteras.

En helt annan bild kommer här.Rotary är en politiskt och religiöst obunden organisation. Det är ett nätverk av personer med olika yrkesidentiteter. Spritt över hela världen -i länder med olika kulturer och olika religiös tro.

Vid en titt på Rotarys hemsida i går  kom jag fram till att klubbarna  i Stockholmsområdet har anlitat  minst 10 präster som talare inför julhelgen.(Jag kan förstås inte namnen på alla så det kan vara flera).

Jag tror inte att någon av prästerna kommer att tala om Tomten som julens centralgestalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s