S:t Peters divine Kristi Himmelsfards dag

Massa kl 0830.Det ar det varje morgon.I denna mangmiljonstad kom det 4 personer och sa vi.Guidening av katedralen,som ar varldens storsta katedral(Peterskyrkan i rom at definitionsmassigt inte en katedral-fick vi lara oss)Langd:2 fotbollsplaner. Byggdes med borjan 1890 ca.Da immigrantstrommen var som storst.I koret tva stora menohror och tva stora vaser skankta av Japans kejsare-detta for att visa att alla oavsett tro ar valkomna.Manga kapell-vart o ett som en kyrka.Ett tillagnat S:t Ansgar.Till katedralen horde skola,biskopsresidens,domkapitelshus mfl byggnader.Hur finansieringen riktigt gick till fattade jag aldrig.Till katedralen horde en forsamling,vars kyrkoherde var var vard.Hon var fore detta diplomorganist.Forsamlingen besrev omfattande arbete bland hemlosa och fattiga.Kyrkoherden betonade att en vanlig sondag var ca 40% forsamlingsmedlemmar,resten sokare,turister eller ngt annat.Darfor hade de sarskilda frivilliga som arbetade som ”valkomnare” varje sondag.Tog hand om folk,halsade,visade till ratta osv.

Kyrkoherden berattade att hon fore varje brollop hade tre obligatoriska vigselsamtal.Hon forsokte lara brudparen att be tillsammans.och att ge dem verktyg for god kommunikation med varandra-icke-moraliserande.

I katedralen 4 gudstjanster varje sondag.2 gtj varje vardag.

Den anglikanska episkopala kyrkan ar ganska lik svenska kyrkan nar det galler liturgi.Veckomassan var nastan ordagrann enligt var handbok.

Efter gtj och samtal/foredrag bjod de oss pa lunch.Stor uppstallning:4 biskopar +andra praster var dar.De uppskattade vart besok.De tyckte att det var forvanande mang aprostar i stockholm-men da skall man komma ihag att de har forvanande manga biskopar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s