Önskelista Julen 2011

Vad önskar du dej i Julklapp?

”Vad önskar du dej i julklapp?” Jag vill veta lite mer om förutsättningarna, därför ställer jag en motfråga. ”Får jag önska precis vad jag vill?” Och jag får till svar: ”Jo, du får önska precis vad du vill, men jag lovar inte att du får det du önskar. Jag kan inte lova att du får något alls.”

Om jag får önska precis vad jag vill så önskar jag Fred på jorden och frid i människornas hjärtan. Jag önskar också att alla skall få äta sig mätta och slippa frysa. Och så att ingen skall behöva vara rädd. Särskilt barnen skall aldrig mer behöva vara rädda. När jag fortsätter min önskelista så blir hela tillvaron indragen. Även växterna, djuren -ja hela naturen, har rätt till en God Jul. Ett gott liv. För oss människor önskar jag dessutom förmåga att älska och att ta emot kärlek. Skönhetsupplevelser och glädjestunder.

Jag tror att du delar min önskelista. Att julhandla är att göra sådana handlingar att vår önskelista blir verklighet. Detta är sammanfattningen av julevangeliet. Att ”Ordet blev kött”(Joh 1:14 gamla översättningen) Inkarnationen blev verklighet. Att Gud blir människa. Att önskelistan blir förverkligad, varje dag.

Att handla en och annan present i affären är inte heller fel. Ty det är saligare att ge än att ta. Julklappen är ett tafatt försök att handla så att Önskelistan blir verklighet. Därför är också givandet till fattiga, hungriga och hemlösa som störst inför julhelgen. Allt hör ihop.

Att julhandla på riktigt är inget man klarar själv. Inget som går att göra ensammen. Det nyfödda Jesusbarnet är ett hjälplöst barn. Han är helt beroende av människors handlande för att överleva och växa upp. Liksom vi är helt beroende av varandra. Mest beroende är vi av dem som står oss närmast. Ett riktigt Julfirande handlar först och främst om relationer. Därför står gemenskap med vår egen familj(om vi har någon) och de som vi älskar mest, högst upp på önskelistan. Och när den gemenskapen uteblir, blir smärtan nästan outhärdlig i Juletid.

Glöm därför inte att Julevangeliet om att Ordet blev kött, gäller hela tillvaron och allt levande. Också dig själv. Heligheten och kärlekens möjlighet finns i allt och i alla. Detta rymmer också förlåtelsens möjlighet, när vårt julfirande misslyckas. När Jesusbarnet blev vuxet sa han :”Fader förlåt dem ,ty de vet inte vad de gör.” Han vet att vi som misslyckas i våra kärleksförsök i grunden är oskyldiga(men ansvariga).

”Du är ett barn som ligger på ett jordgolv,

du fryser om vi inte griper in.

Du rör vid kroppar, hatar orättvisor,

du bjuder älskande på moget vin.

Du stiger ut ur alla tomma gravar,

du är en vind som säger :det blir vår

Du kommer som en flykting över bergen

du följer oss dit ingen annan når.” (Sv ps 717:2)

GOD JUL!    Johan Blix,er kyrkoherde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s