Nyårspredikan 2012 Fred

Nyårsdagen 2012 i Täby kyrka kl 1400

Gott Nytt År! Så hälsar vi varandra vid årsskiftet.Så kommer frågan: Har du avgivit några nyårslöften ? Och svaren är väl som vanligt: Jo,men de behåller jag för mig själv. Eller -nej det är ingen idé- jag kan ändå inte hålla dem. Eller så berättar man högt hur man skall förbättra sitt liv: Jag skall sluta röka. Jag skall sluta dricka alkohol. Jag skall ………….  Osv osv

I kyrkan avger vi inga nyårslöften. Vi ber Gud om nåden att själva bli förlåtna och om kraften att kunna leva som goda människor. Goda för andra och därmed för oss själva. Vi ber om Fred på Jorden. Det ber vi om varje söndag -men särskilt på Jul och på Nyår.

Överskriften i evangelieboken i dag är ”I Jesu namn”.  Och så har vi fredstemat. Psalmerna i dag handlar om Jesus och om freden. Det hör ihop.

Varför blir det krig?  Jag skall försöka peka på några faktorer:

Räsdla

Rädsla föder aggressioner. Den som är helt trygg behöver inte vara aggressiv. Därför är ängelns första ord på Julnatten ”Var inte rädda!” och det är också ängelns första ord när kvinnorna kommer till den tomma graven på påsken: ”Var inte rädda!”

Girighet

Girighet är en ofta förbisedd orsak till krig. Det handlar om krigsindustrins penninghungrighet.

Okunskap/dumhet

Okunskap kan vara livsfarlig. Den som är dum och okunnig kan göra fel saker och samtidigt tro att det är rätt. Det handlar inte om att intelligens skulle vara ett skydd mot krig – det är det inte alls. Att förstå vad som är fel och vad som är rätt går långt utöver frågan om intelligens.

Fattigdom

Ett samhälle som har för många fattiga och som inte är rättvist leder till sin egen upplösning -kanske till krig.

Förtingligande

Detta är det farligaste. Så länge man hatar sina fiender, har man åtminstone en mänsklig relation till dem. Nazisterna hatade inte judarna i förintelselägren. De var helt förtingligade. Nazisterna upplevde inte att de dödade människor. Du utförde ett vanligt renhållningsarbete, ungefär som Anticimex som vi ringer efter om det blivit för många råttor.

Nu till de fredsskapande faktorerna:

Trygghet och rättvisa

Samhällen som är trygga och rättvisa startar inte krig mot varandra. När FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är uppfyllda -då tror jag att krigen upphör. Då alla har mat för dagen, en bostad att värma sig i och en bra skolgång. Och allt detta alldeles oavsett vilka som var mina föräldrar.

Kultur och en sund religion

Kultur och en sund religion – som är en viktig del av kulturen är,  ”den tunna hinna” som dagligen är gränsen mellan barbariet och ett civiliserat samhälle.

Här är religionsdialogen viktig. Det finns krig som förts i Jesu kristi namn likaväl som i Muhammeds namn. Med det finns också ett religionsdialogarbete på många platser i världen. I Stockholm finns ett religionsdialogcenter, tillkommet på initiativ av vår förre biskop Caroline Krook.

Egentligen skulle det räcka att läsa dikten Nyårsklockan som predikan denna dag. Den sammanflätar så väl dagens båda ämnen: Jesus och Freden på jorden. Nu kanske inte ni tycker att det var så mycket Jesus i Jan Malmsjös diktläsning -men det beror bara på att han inte läste hela dikten:

Ring,klocka ring………..och seklets krankhet vike;

Det dagas, släktet fram i styrka går!

Ring ut, ring ut de tusen krigens år,

Ring in den tusenåra fredens rike!

Ring in den tid, då andarna befrias

Ur själviskhetens sammansnörda band.

Ring mörkrets skuggor bort ur alla land;

Ring honom in, den bidande Messias.

AMEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s