Man äger ej snille för det man är galen

Var rädd om de udda!

”Man äger ej snille för det man är galen” Detta kända citat av Johan Henrik Kjellgren bygger på att det är en vanlig tanke att snillen skulle vara galna. Ibland hör vi folk säga att gränsen mellan hög begåvning och galenskap är hårfin.

Jag är just hemkommen från Assisi. Assisis mest berömda person är Franciskus, som grundade Franciskanerorden. Han föddes rik och var stans medelpunkt bland rikemansbarn som festade. Var han en 25-åring i dagens Stockholm skulle han troligen vara ett Stureplansbrats, som var uppe och festade och vaskade champagne till kl 0400 på morgnarna. Och som sen gick sjungande hem genom gränderna.

Men Franciskus ändrade radikalt sitt liv, han fann det sätt som han levde på innehållslöst. Han avstod från rikedomen. Han gav till och med bort sina kläder och vägrade sova hemma i det rika föräldrahemmet. Han började umgås med spetälska och fattiga. Franciskus är känd för att han predikade för fåglarna och för att han talade en varg tillrätta. Frågan är om vi skulle anse honom som galen i dag ? Det är mycket troligt. Jag tänker att han skulle ha svårt att klara dagens antagningskonferens för blivande präster.

Jag brukar ibland be konfirmanderna skriva uppsats över ämnet :”Så här tror jag att det skulle vara om Jesus kom till Täby centrum i dag”. Förvånande många skriver att han troligen skulle tas om hand av ordningsvakterna eller polisen efter det att han börjat predika sin radikala lära och agerat på andra sätt i Täby centrum. En del skriver att Jesus skulle tas om han för psykiatrisk vård.

Vi är ofta rädda för det avvikande och onormala. Det kan vara fysiska handikapp eller psykisk utvecklingsstörning. Det kan var ett annorlunda utseende som vi inte är vana vid och därför upplever som fult. Det kan vara en ovanlig röst. Eller en sjukdom som gör att man skakar eller går knyckigt. Och det är alls inte säkert att de avvikande är mer begåvade än andra, mätt med normalnormen. Men det är alldeles säkert att de är värda all vår respekt och aktning som levande Helighetsvarelser. Ty när en kroppsdel lider, då lider hela kroppen. Och alla är vi lemmar i Kristi kropp.(1 Kor:11) Det är också så att avvikande och svaga ,enligt normalnormen, ofta betyder mer än så kallade normala människor för vår sammanhållning och vår vilja att uppehålla värdighet och humanitet. Det vet alla som har någon sådan person i sin familj eller släkt. De  blir ofta den sammanhållande länken. Samma sak kan gälla på en arbetsplats, om det nu finns någon som i dag anser sig ha råd med anställda som inte är ”main stream”.

Förr sa man att för att en bybefolkning skulle hållas psykiskt och andligt frisk så behövs det minst en byfåne och en bypräst (i mycket sällsynta fall kunde de sammanfalla till en person).

Ibland kan det också handla om sanningssägande. ”Av barn och dårar får man höra sanningen” lyder ett ordspråk. Det har behövts gycklare vid hoven och slavar på Triumfatorns vagn (som viskar ”du är dödlig” i segrarens öra). Den som inte har något att förlora på sanningen, är den som kan vara mest sann.

Det finns alltså många anledningar för oss att vara rädda om de udda figurerna i vår närhet. Dels är de minst lika Heliga som vi själva är. Och dels så betyder de mer för våra vanliga dagliga liv, än vad vi oftast tänker på.

Jag slutar denna kolumn med ett bibelord .

”Men det som är dåraktigt för världen utvalde Gud för att låta de visa stå där med skam, och det som är svagt i världen utvalde Gud för att låta det starka stå där med skam, och det som världen ser ner på, det som ringaktas, ja, som inte finns till, just det utvalde Gud………”

(1 kor 1:27 ff )

kommentera gärna denna text på min blogg: johanblix.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s