Sökprofil för kyrkoherde i stora pastorat

Gå inte i fällan att rekrytera ”superadministratörer” som kyrkoherdar !

Kyrkomötet har beslutat att genomföra strukturutredningens förslag om struktur i Svenska kyrkan. Ett av resultaten blir att det inom en snar framtid kommer att bli ett ganska stort antal mycket stora pastorat i Svenska kyrkan. Pastorat med ibland många församlingar  och/eller många kyrkor och därmed gudstjänstfirande församlingar. Pastorat med många anställda, i flera fall antagligen betydligt fler än 100 tjänster. Pastorat med troligen långt mer än 100 miljoner kronor i driftsbudgeten.

Det finns fördelar med stora pastorat. Det är lättare att få kompetens i fråga om arbetsmiljö, miljöfrågor, personalpolitik, spetsdiakoni, vuxenpedagogik och  flera andra områden. En arbetsgivare med många anställda har också betydligt lättare att göra omplaceringar av personal.

Men hur skall de nya kyrkoherdarna se ut. Vilken är den rätta sökprofilen ?

Jag vill varna för att man kommer att leta efter ”superadministratörer”. Kyrkoherdarna i dessa nya storpastorat behöver främst helt andra egenskaper. Naturligtvis måste de vara mer än allmänbildade i kyrkorätt, ekonomi och gällande lagar och avtal. Men det räcker inte långt och där får inte fokus ligga.

Kyrkoherden måste först och främst vara en genomreflekterad teolog som kan uttrycka sin egen och kyrkans tro i tal och skrift. Hon eller han skall finna lust i att leda gudstjänster och gärna göra det. Att kunna och vilja delta i den lokala samhällsdebatten är också en fördel.

Den viktigaste egenskapen är kanske att ha förmågan att omge sig med lojala, kompetenta och kritiska medarbetare. Särskilt stabsmedlemarna : personalchef, ekonomichef, fastighetschef, kommunikationsansvarig, men också verksamhetsavsvariga chefer som diakonichef, musikchef, församlingschef, barn- o ungdomschef m fl . Vilka befattningar det blir beror naturligtvis på hur pastoratet organiseras och vad man prioriterar.

Kyrkoherden måste orka leva med att ofta bli ifrågasatt. Och med att finnas i konflikter (utan att nödvändigtvis vara den som själv skall lösa alla konflikter). Viktigt är också att inte liera sig med vissa grupper av anställda eller förtroendevalda, utan behandla alla rättvist.

Att kunna företräda församlingen och Svenska kyrkan i mötet med allmänhet, journalister och icke-kyrkliga beslutsfattare är också en viktig uppgift. Kyrkoherden bör ha kunskap om det omgivande samhället och dess utveckling såväl lokalt som globalt.

Helst bör kyrkoherden ha en någorlunda stark fysik och ett privatliv som inte tar all kraft utan som går att vila i.

Vad jag framför allt vill med denna text är att varna för att leta efter ”superadministratörer” . Leta inte främst efter VD:ar utan efter någon som är VDM.

Johan Blix

Kyrkoherde i Täby

Kontraktsprost iRoslagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s