Jenny Nordberg häcklar kyrkan i dagens SVd

I dagens kolumn i SVd ondgör sig  Jenny Nordberg över att Svenskarna väljer att vara medlemmar i Svenska kyrkan. Det har ju varit frivilligt sedan 1951 så hon tycker väl att vi borde veta bättre. Men det kanske kan vara så att det är ett medvetet val ?

Dessutom påstår hon att ”Det känns mer som en jackpot än som en regel att en Svensk präst säger något verkligt intressant eller originellt”. Hoppsan! kan det vara så illa? Eller är själasörjarens uppgift kanske inte att vara originell? Förkunnelsen bör i alla händelser vara intressant -annars kommer åhörarna knappast åter.

Jenny påstår också att svenskarna inte kräver något av sin kyrka. Ifrån mitt perspektiv som kyrkoherde och andlig ledare för en stor församling är detta påstående helt gripet ur luften. Kraven är många och påtagliga i dag.

Jag undrar också om Jenny bygger sina åsikter på egna färska upplevelser- hur många gånger har hon deltagit i svenska högmässor de senaste åren? Eller är åsikterna endast grundade i allmänna föreställningar och fördomar ?

Visst mycket kan bli bättre. Och vi mår alltid bra av recensioner -precis som teatern. Men Jenny verkar i denna kolumn mera vara ute och lufta sina egna(ogrundade?) föreställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s