Glad Påsk! -några reflektioner

Glad Påsk! —- dödsängeln har passerat!

 

Snart är det påsk. Vi firar påsk till minne av Jesu uppståndelse från döden. Men det är endast ett exempel på ett av kristendomens viktigaste trosinnehåll. Att döden inte är världens starkaste makt -utan livet. Att hatet inte är alls så starkt som Kärleken. Att våren alltid besegrar vintern. ”Likt vårdagssol ur morgonglöd, gick Jesus fram ur natt och död” (Sv Ps 198) Kristen uppståndelsetro är ett trots. Hur världen än ser ut och vad jag än har varit med om så säger jag trotsigt, mot alla förnuftiga förståsigpåare : ”Jag tror på kärlekens seger, till sist”. ”Ondskan skall stå, fängslad i vrå. Allting kan himmelen omskapa så” (Sv ps 269 v 5 läs gärna hela psalmen).Himmelen är här ett annat ord för Gud eller för kärleken.

 

Även Judarna firar påsk. Jesus som var jude firade påsk tillsammans med sina lärjungar på den första skärtorsdagen Det var då han instiftade nattvarden. Men de samlades för att fira den judiska påsken, till minnet av uttåget ur Egypten. Och vårt ord  ” passera” är nära släkt med ordet Påsk och det hebreiska ordet ”pésach” – som betyder passera, gå förbi eller skona. Innan uttåget ur Egypten drabbades landet på olika sätt av hemska plågor. Men Israeliterna (Gudskämparna) blev tillsagda att stryka blod på dörrposterna -och då skulle dödsängeln ”gå förbi” -passera och de som var inne i huset överlevde. En förfärlig historia -men ändå,

grundbetydelsen av vårt ord Påsk har att göra med att bli räddad till livet.

 

Den första kristna påsken, när Jesus fördjupade påskfirandets innebörd till att omfatta var och en av oss personligen har skildrats i konsten. Mest berömd är Leonardo da Vincis tavla ”Nattvardsgästerna” Men den fångar inte segerperspektivet utan stannar filmen i ett speciellt ögonblick. Det är när Jesus säger: ” En av er skall förråda mig” Och lärjungarna började fråga sig den ene efter den andra ”Inte är det väl jag?” (Luk 22: 23). De var alla så osäkra på sin egen lojalitet att de förstod att de, var och en av dem, kunde vara förrädaren. Så är det väl också  med oss ?

När man frågar folk varför vi firar påsk i kyrkan så blir svaret ibland att det handlar om Jesu lidande och död. Inget kan vara felaktigare! Mel Gibson gjorde filmen ”passion of Christ” -jag såg den och tycker fortfarande att han missuppfattat huvudpoängen, om det nu finns en sån? Filmen var förfärlig. Lidandet är aldrig eftersträvansvärt eller gott- lika lite som döden.

Men långfredagen är ändå viktig, därför att vi alla har våra långfredagar och vårt eget lidande. Jag mitt och Du ditt. Livet är verkligen inte en dans på rosor, utan ofta ganska besvärligt och arbetsamt att stå ut med. På långfredagen  får vi sällskap i vårt lidande med Jesus. Med Gud själv och med alla som lider. Därför är det också en tradition i Täby att ta upp kollekt till Amnesty International på Långfredagen.

 

Men det är påskdagen som är huvudpoängen. Uppståndelsen. Livets seger.  Den tomma graven! Och ängelns budskap till kvinnorna som kom till den tomma graven : ”Var inte rädda!”  Rädsla hindrar oss ofta från att leva fullt ut och föder aggressivitet. Söndagen är den kristna helgdagen -därför att Jesus uppstod på Söndagen. Vi längtar alla efter våra uppståndelser i livet, små och stora livssegrar. Kärlekssegrar.

 

En del Kristna säger att Påsken är vår viktigaste högtid, jag håller inte riktigt med. Julen är viktigare, eftersom den handlar om Jesus och vår egen födelse. Den som inte föds kan ju inte leva, lida, älska, dö och uppstå. Men ändå, att bara födas är knappast någon mening med. Livet måste ha ett innehåll också. Vi föds till relationer och till kärlek. Allt annat är smått i förhållande till detta. Och hela påskdramat -passionshistorien och påskdagsevengeliet – innehåller det mesta av livets komplexitet, lidande och underbara ögonblick. Vishet också.(”Vad är sanning?” Joh 18:38).

Om Jesus verkligen blev levande igen, efter att ha dött på riktigt?

 

Du kan endast själv svara i ditt hjärta  ,vad du tror om den saken. Och kanske blir svaret olika olika dagar ? Och endast Du själv kan svara på om det har någon betydelse för dig och i så fall vilken?

 

Något hände, den saken är alldeles klar för mig. Något livsavgörande för många människor. Men påskbudskapet handlar inte endast om din och min själ eller våra hjärtan, även om detta är stort och viktigt. Livets seger. Det godas seger gäller hela skapelsen. Alla människor oavsett ras ,religion , utseende eller sexuell läggning .Dessutom lika mycket för bergen, floderna, träden maskarna, fiskarna, fåglarna och alla andra djur.

 

Varje morgon , som Du (och jag) vaknar och har förmåga att gå ur sängen, Kanske(?)helst för egen maskin, och inte lider så mycket av sorg , ångest eller fysiks smärta. Varje sådan morgon kan vi säga: ”Glad påsk” –nu har dödsängeln passerat igen utan att slå till.

 

Missa inte påsknattsmässan i Täby kyrka på påskafton kl 2330. Från död till liv. Från mörker till ljus. Då inte i en intellektuell framställning, utan en dramatisk. Välkommen!

 

Johan Blix

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s