Du är det du ätit

Du är det du har ätit -både fysiskt och själsligt

Vår kropp består av celler. Cellerna byts hela tiden ut mot nya celler. Det sägs att efter ungefär sju år är alla celler utbytta. Förr sa man att hjärncellerna inte byttes ut. Men nu menar forskningen att också hjärncellerna har begränsad livslängd och byts ut, men att det tar längre tid.

Detta betyder att Du -din kropp – i fysisk mening består av – är  — det som du ätit och druckit. Nyp dej i armen, det du nyper i har varit köttbullar, potatis, mjölk eller smörgåsar. En fantastisk tanke -men alldeles sann. När vi tänker på detta förstår vi att det är viktigt vad vi äter. Den som bara äter chips och dricker Coca Cola -har inte ,på lite längre sikt, samma möjligheter att få en bra kropp, som den som äter näringsriktig mat som potatis, ris, ägg , fisk och så vidare………Eftersom vi är det vi har ätit,  bör vi tänka oss för innan vi stoppar i oss olika födoämnen. Det säger också sig självt att även om Rysk caviar och champagne kan vara gott, så är det ingen föda för en hamnarbetare eller byggnadsarbetare att stå sig på. Nej för vardagsslitet duger inte lyxmaten. Då gäller den lite tråkigare husmanskosten. Däri ingår bröd.

Precis som kroppen huvudsakligen består  av det vi ätit,  så består också själen huvudsakligen av det som vi själsligen konsumerat. Själen, vårt psyke, blir helt enkelt annorlunda om vi bara läser expressen och lyssnar på skvalmusik, än om vi läser Dostojevskij och lyssnar på Mozart. Också gudstjänsten med sin musik och sina texter och böner kan sägas vara själsmat. Därför räcker det inte med att gå en gång. Det kan få lika liten effekt som att vid ett enstaka tillfälle byta ut skräpmaten mot husmanskost.

Lägg märke till att jag inte talar om anden och andlig mat, utan om själen och själsmat. Det beror på att jag menar att själen är ,precis som kroppen, en högst individuell del av vår person. Du har en själ. Och du har en kropp.  Men du har ingen ande, utan Guds ande bor i din kropp och i din själ. Guds ande behöver inte matas som kroppen och själen. Den är evig och oförstörbar. Men kroppen och själen är andens tempel – och vi vill ju att det skall vara ett så fint tempel som möjligt. Det betyder inte att Guds ande skulle överge eller förakta ett skröpligt tempel ,kanske snarare tvärt om!

Livets bröd -det är evangeliebokens överskrift i dag på Midfastosöndagen. Vi går till brödbönen i Fader Vår. ”Vårt dagliga bröd giv oss i dag.” Vi kanske inte tänker på det, men om vi byter ut bröd mot någon lyx- eller skräpmat så blir bönen omöjlig. Tänk om vi skulle be ”Vår dagliga oxfilé giv oss i dag” eller ”Vår dagliga chipspåse giv oss i dag.” Det går bara inte. ”Men vårt dagliga bröd giv oss i dag ”  går alldeles utmärkt att be om. Bröd har här en bredare betydelse än just en skiva Vasa Husmans eller Lingongrova. Låt oss lyssna till Martin Luthers förklaring till brödbönen.

Vad är det ? ”Gud ger väl, utan att vi ber om det, dagligt bröd åt alla människor, också åt de onda. Men i denna bön ber vi om att kunna erkänna det som hans gåva och ta emot vårt dagliga bröd med tacksamhet.”

Vad betyder dagligt bröd?  ” Allt som hör till livets uppehälle och behov såsom mat och dryck, kläder, hus och hem, åker, boskap och bohag, gods och pengar, god maka, goda barn, gott tjänstefolk, god och trogen överhet, god styrelse, passande väder, fred, hälsa , tukt och ära, goda vänner, trogna grannar och mera sådant.”

I detta utvidgade perspektiv, i denna fördjupade tolkning och i ljuset av själsmatens betydelse för vår själ, skall vi förstå Jesus när han säger om sig själv: ”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta.”

I detta ljus  skall också orden vid nattvardsutdelandet förstås. ”Kristi kropp, för dig utgiven” ”Kristi blod, för dig utgjutet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s