Det var inte änglar han tog sig ann

”Det är  ju inte änglar han tar sig ann” (Hebr 2:14-18)

Vi känner alla till berättelsen om hur Jesus red in i Jerusalem på en Åsna. Det var många som blev glada över att se honom. Man ropade Hosianna och lade ut mantlar och palmblad -eller hur står det egentligen ? När vi hört en berättelse många gånger så tror vi ofta att det är på ett visst sätt. Men i Matteuseavgeliet står det ”Kvistar från träden och strödde de på vägen” och i Markusevangeliet står det  ”…..strödde löv som de tog från träden” I Lukas evangeliet finns varken löv eller kvistar , men Johannesevangeliet talar om ”Palmkvistar”. Det spelar ju ingen som helst roll att det är lite olika -det snarare stärker berättelsens trovärdighet.

Hosiannaropen finns med i alla evangelierna, utom i Lukas.

Hosianna betyder egentligen ”Kom och hjälp oss ”- och det var så man hälsade Konungarna. Innebörden blev så småningom ett hyllningsrop. Men Hosianna är inte ett ”Kyrkligt hurra” -utan har en mer allvarlig innebörd. Men ändå -det var frågan om glädje. ”Profeten Jesus från Nasaret i Gallileen” var troligen känd av ganska många – och de blev glada när han red in i Jerusalem. Säkert var också Jesus själv glad. Och lärjungarna.

Ibland hör man sägas att Jesus visst inte var glad eftersom har redan vid intåget visste att han skulle tas till fånga, torteras och dödas. Men det tror jag inte alls på. Han visste inte hur det skulle gå, han hade inte ens beslutat vad han skulle göra. Det var glädje och feststämning och Jesus och lärjungarna kom till Jerusalem för att fira den Judiska påsken till minnet av uttåget ur Egypten. Det var då folket befriades från fångenskap och förtryck. En stor glädje att fira -precis som vissa länder i dag firar självständighetsdagar. Judarna firar fortfarande Påsken till minnet av befrielsen från slaveriet i Egypten. Och vi får också vara med och fira påsken med den bakgrunden -att det handlar om befrielse från slaveri och glädje över frihet och självständighet för oss som församling och som enskilda individer.

Men något gick snett. Samma dag som Jesus kom gjorde han som andra tillfälliga besökare och turister.  ” Så kom han in i Jerusalem och gick till templet Och när han hade sett på allt vände han tillbaka till Betania med de tolv, eftersom det redan var sent” Om vi följer Markusevangeliet så verkar det som om han sen, när han hade tänkt efter på det han såg i Templet, blev mycket upprörd, störd och arg. Det ledde till att han när han kom tillbaka -rensade han templet.” Han drev ut dem som sålde och köpte. Han välte omkull borden för dem som växlade pengar och stolarna för dem som sålde duvor (Mk 11:15) Jesus reagerade starkt på att marknadskrafterna hade gjort intåg i Templet och att man där sålde och köpte. Troligen offerdjur till kulten bland annat.

Vi hoppas att Jesus inte skulle bli lika arg i dag om han kom till våra församlingar eller kyrkor. Men vi skall noga akta oss för att  dra in den kyrkliga församlingsverksamheten i termer av: lönsamhet, kundval eller produktorientering. Sådana kategorier passar inte in på det heliga. Passar inte på livets mening och våra relationer. Då handlar det om förlåtelse, gemenskap och kärlek. Sånt som aldrig kan köpas eller säljas för pengar.

Jesus återkom till templet och undervisade.” Översteprästerna och de skriftlärda…..var rädda för honom, eftersom alla människor överväldigades av hans undervisning.” (Mk 11:18).Det blev nu klart för makthavarna att de ville röja Jesus ur vägen. Detta låg inte i den Romerska ockupationsmaktens intresse. Men i folkets lednings intresse. Det var nämligen en ohelig allians mellan Konungen, de religiösa ledarna och det Romerska kejsardömet. En allians som gav lugn på ytan. Men som hade ett högt pris, att godkänna förtrycket av sina egna. Vad ville man vinna ? Osökt kommer jag att tänka på Chaim Rumkowski, som var chef för gettot i Lodz´ och kanske offrade sitt folk för att han trodde att han räddade dem. Dessa etiska dilemman är oerhörda och det kanske inte ens finns rätt eller fel ?

Ibland har det bara gått för långt – och kanske tyckte Jesus det? Men ändå svarade han upp mot hela situationen på ett helt annat sätt än att leda ett befrielsekrig som skulle befria gettot – det judiska folket. Han sa : ”Jag har kommit för att vittna om Sanningen” och ”Mitt rike är icke av denna världen”.

Vilket ärende hade Jesus?  Ja, det var inte att bli en politisk eller folklig befrielseledare i vanlig mening .Man kan säga att han tackade Nej! till det- fastän det verkade som att erbjudandet låg i luften, vid Hosiannaropen. Det var nog inte heller att bli en religiös ledare. Han har inte efterlämnat en enda skriven rad- fastän han ofta är citerad och ihågkommen för vad ha sa.

Jag tror att hela hans ärende var och är att envist och upprepande i tal och i handling hävda att alla människor är födda för att leva i gemenskap och i kärlek. Det finns ingen som inte duger. Det finns en mening med allas liv. Etniska, religiösa, ekonomiska, kulturella, fysiska och sexuella skillnader finns och skall inte förnekas eller bortförklaras. Men de skall inte och får inte påverka värderingen av människovärdet.

Vilka är det då som Jesus tar sig ann? Vilka människor tänker han på att nå med sitt budskap? Vilka vill han skall omfattas av hans budskap ?

Nu går jag till meningen i episteltexten: ”Inte är det änglar han tar sig ann.” Hebreerbrevets författare har här en humoristisk, ironisk och realistisk ton. Och det är tur för mig -kanske också för dig ? Jag är i varje fall ingen ängel – utan en vanlig (eller ovanlig) helig och syndig människa.

Jesus tar sig ann dig och mig. Det kan i bästa fall ge oss kraft att ta oss ann (ta hand om)varandra – utan att först sätta betyg på varandra!

Detta blev  Palmsöndagen evangelium för mig ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s