Nathan Söderblom

”………uppenbarelsereligionen nått sin fulländning icke i en lära utan i en person.”Jesus Mose och profeternas fullbordan, har ej kommit för att stifta en ny religion, utan för att upphäva religionerna och grunda gudsriket. En religion med alla en sådans kännetecken har rest sig ur hans arv.Men den är endast ett medel för gudsriket,en gemomgång………….”….” (Nathan Söderblom  Uppenbarelsereligion  1930).

En sund religion,särskilt en sund kristendom påskyndar således sekulariseringen. Detta kan tyckas vara en paradox. Vi vill ju så gärna ”ha” vår religion.Men när religionerna avskaffats på detta sätt blir det tydligt att det inte går att skilja på den sekulära världen och den religiösa. Hela tillvaron i den helighet och gudomlighet som den hela tiden varit grundad i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s