Kyrkans tidning nr 34 om Humanisternas konfirmation

Det är ju vänligt mot Humanisterna att KT ägnar ett helt mittuppslag åt deras ”konfirmation”. Jag har verkligen inget emot den vänligheten. Jag välkomnar också humanisterna i samtal om livsåskådningsfrågor och kan också tänka mig att samarbeta med dem – i viss mån har vi ju samma intressen. Inte minst eftersom de traditionellt helst definierar sig själva i realtion till oss som är kyrkliga.

Men lite proportionslöst är det hela. Hoppas det blir reportage om scoutläger, seglarläger, fotbollsläger  osv osv .Det finns en mängd organisationer i vårt land som har ungdomsläger av hög kvalité som är både fostrande och livsfördjupande för tonåringar. Den kanske minsta aktören är Förbundet Humanisterna.

Jag minns en historia som berättades när jag var ung. Den är så här: ”Det var biltävling i fortkörning mellan Amerikanska Ford och Ryska Moskowitz. Endast dessa två märken tävlade med var sin bil. Forden vann tävlingen.. Rubriken i den Amerikanska tidningen blev Amerikanska Ford helt överlägsen segrare, ryska Moskowitz allra sist. Rubriken i den Ryska tidningen blev : Ryska Moskowitz kom god tvåa, Amerikanska Ford näst sist.” Lite så är det tycker jag när KT i faktarutan tar sig före att presentera en jämförelse mellan antalet konfirmander i Humanisterna och i Svenska kyrka och kommer fram till att de ”ligger ganska nära varandra”. (räknat i % av medlemstalet)

Visst- för att lite byta ämne – konfirmationsstatistiken har gått ner på ett tydligt sätt. Men dels är det en naturlig följd av ett mer och mer mångreligiöst och mångkulturellt samhälle och dels torde antalet konfirmander i Svenska kyrkan vara mycket högt vid en jämförelse med de flesta europeiska kyrkor. Liksom vår kyrkotillhörighet är nästan osannolikt hög vid en internationell jämförelse. Det ger ingen anledning till att slå oss till ro. Men det är viktigt att ärligt konstatera fakta och presentera dem på ett relevant sätt.

Jag känner en gammal kyrkvärd som kallade KT för ”Torsdagsdepressionen” .Han menade att kyrkan har en egen tidning och som medlem blir jag inte så inspirerad och uppmuntrad av att läsa den -ibland tvärt om. Nu är ju KT en obunden tidning och inte ”His masters voice ” och det skall vi vara glada för. Även om huvuddelen av prenumerationerna säkert inte betalas av mottagarna, utan av församlingarna och andra kyrkliga arbetsgivare, så är den journalistiska friheten viktig att värna om. Men ibland undrar man om inte KT kunde ta på sig lite mer av ”Uppmuntrans ämbete” ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s