Att välja att bli vald

Det är snart kyrkoval. Demokratin och de 10-tusentals förtroendevalda är en omistlig del av Svenska Kyrkans identitet. Det kan vara svårt att se skillnaderna i de olika ”partiprogrammen”. Alla vill församlingens och kyrkans bästa. Men utnyttja din rösträtt och kom ihåg att valet i högsta grad är ett personval. Tre namn får man kryssa för på valsedlarna. Gör det!

 

Hela livet är fullt av val. Vi väljer elbolag, teleoperatörer, bilmärken, försäkringsbolag, utbildningar och livspartners. Ja många, många fler är våra val. Filosofen Jean Paul Sartre hävdade till och med att det är alla våra val som gör oss till den människa vi är. Kanske till och med gör oss till människor. Djuren gör knappast medvetna val.

 

Men det är mycket vi inte kan välja. Vi har ingen valfrihet i fråga om vilka som är våra föräldrar eller våra syskon. Vi kan inte välja att aldrig bli sjuka eller att inte råka ut för olyckor. I själva verket har vi ingen valfrihet alls i fråga om mycket av det viktigaste i livet. Vi kan endast i begränsad omfattning välja våra tankar. Vi kan inte välja våra drömmar om natten.

 

En viktig fråga är om vi kan välja mellan ont och gott? Är det kanske det som är att vara Kristen? Att välja det goda! Knappast! Muslimer, hinduer, Buddister och ateister gör goda gärningar, precis som en del kristna. Men med oss människor är det ofta så att vi gör det onda som vi inte vill. Och det goda som vi vill, det gör vi inte. Aposteln Paulus klagar över detta. Vi har flera viljor i oss samtidigt. Vi är som den häst som vill välja den vänstra vägen i vägskälet för att den leder till den gröna ängen med det saftiga betet, men som ändå kommer att gå den högra vägen på grund av att detta är ryttarens vilja. Frågan är vem som rider oss?

 

Men något kan vi göra för godheten. Indianhövdingen berättade för sitt barnbarn att det bodde två vargar inne i hans hjärta. En svart som hade ondska i sig och en vit som var fylld av godhet. De två slogs ständigt. Och när den vita hade övertaget gjorde hövdingen goda gärningar för sina medmänniskor. Men när den svarta segrade blev hövdingen en ond människa. Barnbarnet frågade ”Vilken av vargarna brukar vinna, farfar?” Hövdingen svarade ”Det är den som jag matar mest”.

 

Att vara Kristen är det att välja att mata den vita vargen mest? Nej, inte ens detta. Även om det är en god sak att bemöda sig om. Att vara Kristen är inte först och främst att välja, utan att acceptera och ta emot att man är vald. Dag Hammarskiöld formulerade det ”Vägen valde mig.” Alla människor är valda, utvalda av Gud och Jesus Kristus. Om vi verkligen själva kunde välja mellan ont och gott – då behövde vi ingen räddare, befriare, frälsare. Att frälsa är ett gammalt ord som betyder ”frihalsa” -det är att ta bort slavens järnring runt halsen så att slaven blir befriad. Fri att leva. Vi är alla, mer eller mindre, slavar under samhällets normer. Oskrivna och skrivna lagar om levnadssätt, åsikter om vad det är att lyckas, vad man borde och inte borde, styr våra liv.

 

Vi har svårt att frigöra oss till det liv som vi är ämnade att leva. Svårt att andas fritt och svårt att få livsglädjen att bubbla upp. Till och med svårt att känna frid i hjärtat. Det beror på att det inte är fred i omgivningen. Och på att jag kanske givit den svarta vargen mat. Vi kan inte välja att frälsa oss själva. Men valet är inte ditt. Du är vald. Vem du än är och hur du än är. Jesus valde ut rövaren på korset och sa ”I dag skall du vara med mig i paradiset”. Jesus valde ut soldaterna som kostfäste honom och sa ”Fader förlåt dem ty de veta icke vad de göra”.

 

Du är vald, utvald att leva med fred i din omgivning och frid i ditt hjärta. Utvald av Honom som sa till hela mänskligheten ”Kom till mig ni alla som arbetar och är betungade, så skall jag ge er vila”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s