Trolig julottepredikan i Täby kyrka 25/12 -13 DEO VOLENTE-och om jag inte ändrar mig.

Julottepredikan 2013-12-25i Täby kyrka kl 0500

Julbudskapet är ganska enkelt – jag menar att alla tycks förstå vad det handlar om. Samhörighet och godhet. Många som inte är öppet kristna firar jul- och många gör det på ett mycket Kristet sätt. Kanske inte så många läser Julevangeliet i hemmet – jag tror inte det., fast det är säkert fler än både du och jag tror. Och då är det inte så sällan ut Barnens bibel.

Och jag tror mig veta att inte endast icke-praktiserande kristna utan också muslimer och kanske andra bekännare, åtminstone ganska många av dem, firar jul genom att manifestera Samhörighet och godhet. Glöm inte att muslimerna känner sin Jesus, och respekterar och beundrar honom även om hans roll är annorlunda i deras tolkning än i vår.

Samhörighet -först reflektion över detta begrepp. På julen manifesterar vi samhörighet genom att höra av oss till de som vi annars inte hör av oss till – men som vi på något sätt har samhörighet med. Själv skriver jag julkort till några varje år – som jag inte har träffat på många många år. Men många träffas också, man skall fira hos den eller den ,hinna besöka den eller de. Och så blir de där besöken av – plötsligt- som kanske inte hade blivit av alls om det inte hade varit för Julen? Det kan gå snett också – och gör det ibland. Att träffas för sällan, kan ge problem med träffen -särskilt om det går ut på Godhet.!! Det kan ju finnas ett och annat att reda ut -och tillfället är kanske inte det bästa för just det. Varken i familjer eller i vänskapsrelationer. Då kan vi gärna komma ihåg de sanna berättelserna från 1:a världskriget då soldaterna (som verkligen var fiender) slutade skjuta på varandra och gick upp ur skyttegravarna och firade jul tillsammans. Jag tror de sjöng ”Stilla natt -som ju finns på de flesta språk Tyskar och britter utväxlade gåvor. De spelade till och med fotboll -enligt vissa uppgifter. Tyvärr kunde de inte fortsätta detta projekt dagen efter, för det fanns andra krafter som hade dem i sin makt. Men vi borde verkligen försöka ta efter -och sjunga tillsammans med våra ovänner, eller de som vi har ouppklarade relationer med ,under Julen. Reda ut problemen kan vi göra en annan gång.

Nu har vi reflekterat en stund över Samhörigheten -så nu till Godgeten.

Godheten manifesterar sig i att vi köper Julklappar och ger till varandra. Men inte bara det. Vi är mer givmilda mot de som har det särskilt svårt på jorden under just julhelgen. Vi vill inte att någon enda skall vara utan mat eller frysa på samhörighetens och godhetens helg. Därför ökar givandet till Stadsmissionen, Rädda barnen och Röda korset med flera organisationer under just julen. Och kollekterna ökar i kyrkan.

Jag läser ur ett kollektcirkulär…………….

Men åter till samhörigheten. Samhörigheten är inte först och främst en känsla och något som vi gärna vill uppleva. Samhörigheten är i grund och botten ett faktum.Vi delar livet med allt levande på Jorden. Vi delar liv med alla växter och alla djur och med sjöarna, bergen, öknarna och floderna. En del människor fattar inte detta grundläggande faktum.Tror att ”Bra karl reder sig själv” -eller ”Bra mänsklighet reder sig själv” inget kan vara felaktigare. Hela livet är ett enda stort samarbetsprojekt. Mellan människor. Du har inte själv byggt den väg du åkte hit på eller utfordrat den gris vars skinka du kanske äter i jul.Vi skall inte ha dåligt samvete för att det är så(Jo vi skall ha kollektivt dåligt samvete för den dåliga djurhållningen) -men vi skall rimligtvis bli ödmjuka inför mötet med andra människor och andra djur.Den skapelsegivna samhörigheten uttrycks i episteltexten i dag så här    ”………… .han (Gud) har talat till oss genom sin son, som han har insatt till att ärva allting, liksom han också har skapat världen genom honom……” Allt har samma ursprung och Jeusbarnet är inte endast ett nyfött barn utan dessutom skaparen av universum.   ”…….som bär upp allt med kraften av sitt ord……….”   ”har renat oss från synden”. Nu blev det mycket. Men det blir det då vi reflekterar över att allt hör samman. Mitt liv och ditt liv och allt levandes liv.

Denna insikt -är julens hemlighet. Att allt som finns är heligt.

Barnet på stallets strå är Heligt. Och Oxen i stallet är Helig.Och Maria och Josef är heliga. Och – nu blir det riktigt svårt -DU är helig. Att jag är helig vågar jag knappt uttala.

Men det är viktigt att våga göra det ,för ur denna insikt kommer också ödmjukheten och godheten.

God Jul!

Nicenum!

Tack för alla år! Första julottan predikade jag på 1976-och sen har jag fått nåden att göra det varje år. Det blir 37 år om jag räknat rätt. Och de senaste 20 åren här i Täby kyka kl 0500.

Jag tackar Er min trogna Julotteförsamling -detta är min sista Julotta som kyrkoherde i Svenska kyrkan.

Min nya Bok ”Själavårdstexter för Dej som söker, tvivlar eller tror” finns att köpa i kyrkan efter gudstjänsten Annars finns den i Receptionen i Tibble eller kan beställas per telefon(08-58003500) – mot faktura. Texterna i boken består av betraktelser i Kyrkfönstret, debattartiklar och dikter. Hela beloppet som du betalat för boken delas mellan SKU i Täby och Diakonins hjälpverksamhet i Täby.

Johan Blix

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s