Tove Lifvendahl i SvD 2 mars-intressant men måste motsägas

Tove Lifvendahl skriver i sin ledare i SvD i går att ”Om en återkommande religiös tvistefråga i alla tider har varit huruvida människan är god eller ond,kan motsvarande skiljelinje i politiken sägas gå mellan om människan i grunden är svag eller stark”

Ett intressant grepp som början på ett resonemang.Att börja i människosyn.  Nu tycker jag inte att utgångspunkten är riktigt korrekt. Inom kristendomens huvudfåra är meningen att människan varken är ond eller god utan har ”potential” att göra ont och gott -och ar ansvarig för sina handlingar( om hon är tillräknelig) Men utgångspunkten för den kristna människosynen är att människan är den levande del av guds skapelse och alltså Helig. Att vara en helighetsvarelse måste vara att tillhöra det goda. Men, sen är Heligheten skadad och människans lycka och förbannelse är såväl frestelserna som den fria viljan(att i viss mån kunna välja mellan att göra ont och att göra gott).

Sen kommer frågan som är Toves huvudpoäng. Den om människan (egentligen) är stark eller svag. Hon skriver ”Svaghet är inte en egenskap, utan ett tillstånd” Och sedan tycks hon mena att ,man bör betrakta människa som (egentligen) stark. Till detta vill jag lägga att är svaghet inte en egenskap ,utan ett tillstånd,så kan samma sak sägas om styrka. Förstås. Men jag tror att det i grunden är fel.  Människan är ibland svag och ibland stark. Men en del människor är svaga i högre grad och längre än andra. Att påstå att alla kan,bara de vill (så skrev inte Tove,men det är lätt att tänka att det blir fortsättningen) är ett fruktansvärt grymt evangelium.(Förlåt ordet).

En del är starkare rakt igenom pga rätt gener och en bra start i livet. Och har de dessutom haft lite tur så kan det gå ”riktigt bra” för dem i livet. De ha då en moralisk skyldighet att hjälpa de som är,utan förskyllan, sämre lottade. Det är minst lika mycket konservatism som socialism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s