Den Gode Herden

Predikan 3:e i Påsktiden Vallentuna 2014-05-04

Jag är Gotlänning. Och på den Gotländska flaggan är det en bild på ett lamm. Det har nog inte att göra med att det finns får på Gotland (eller lamm som vi säger där) – utan fåret på den gotländska flaggan är Lammet med segerfanan. Det är alltså Kristus själv på den flaggan. ”Oh Guds lamm, som borttager världens synder” Som borttager min och din synd.

Nu är det egendomliga det att i dag är det den Gode herdens söndag. Och vi tänker att den Gode herden det är Jesus Kristus. Jesus själv använder liknelsen och säger om sig själv på ett ställe: ”Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, han överger fåren och flyr när han ser vargen komma…..Jag är den gode herden, och jag känner mina får, och de känner mig..”

Det lite egendomliga är alltså att Jesus är både får (Oh Guds lamm) och samtidigt Herde. Den gode herden. Men det går bra- liknelserna eller bilderna är endast en sorts tankehjälp för oss. Och Jesus pedagogik är aldrig att tänka åt oss utan att få oss att själva tänka och känna.

Herdemotivet och fårmotivet (och getmotivet) var välkända på Jesu tid.Alla visste vad det handlade om -det gör inte vi på samma naturliga sätt.

Vi skall nu begrunda några bottnar i denna tankevärld om Får och herdar.

Herden är fårens överlevnadsgaranti

Får har många fiender -och de är inte så bra på att försvara sig. En god herde är en överlevnadsgaranti för fåren. Herden försvarar fåren mot rovdjur och han vet var det finns vatten och bra bete. Allt för säkerheten och överlevnadens skull.

I överförd betydelse handlar det om att vi människor är får och vi har olika herdar. De herdar som bryr sig om oss -var och en i flocken, inte bara vissa – de herdarna få oss trygga och vi blir då mera kreativa och kan leva och bli den person vi var ämnade att bli. Till glädje och liv för andra människor (och djur) och till glädje för oss själva.

Det talas mycket om ledarskap i dag. Det kommer ut ledarskapsböcker i stort sett varje vecka. Managementkonsulterna har blivit en industri – kursutbudet är enormt och omsätter mycket stora pengar. Också vi i kyrkan drabbas av denna hysteri. Vi översköljs med reklam. Inte minst kyrkoherdar vill man åt. De skall ledarskapsutbildas. Men man hör ju på namnet kyrkoherde– att deras ledarskapsideal skall vara just herdens. Det är inte konstigare än  att den ledare som bryr sig om varje anställd eller annan som hon/han skall leda, skapar trygghet i gruppen. Trygghet får människor att växa och ger dem arbetsglädje. Man skall förstås också precis som fårherden -försvara alla i sin flock- inte bara de duktigaste-  när någon blir utsatt för yttre eller inre faror. Ock man skall föra fåren till vatten där de kan finna ro.

Vi behöver goda herdar och Jesus själv är överherden. Och var och en av oss är inte bara får -utan vi är alla ,mer eller mindre, herdar ibland. Och då skall vi inspireras av Den gode herden.

Herden är lortig -det är ett lågstatusyrke

Att vara herde var ett lågstatusyrke, på Jesu tid. Till och med barn och kvinnor kunde agera herdar. Att yrket var ett lågstatusyrke hade med omständigheterna att göra. En människa som lever med en skock får i ur och skur och i solens hetta. På ängar och i öken och bergstrakter. En sån människa har det tufft. Det kan bli att sova i det fria ibland. Och ibland kan det vara långt mellan de klara vattenkällorna -och då är det svårt med den personliga hygienen. Det var normalt att herdar var lortiga ,helt enkelt. Deras låga status berodde också på att det var omöjligt hör en heltidsherde att ha ett normalt familjeliv. Man gick omvägar när man mötte herdar –  de var av vissa betraktade som ”orena” och man ville inte att de skulle beträda tempelplatsen

Därför är det inte så konstigt att Jesus säger sig vara just en herde. Han identifierar sig med de nedersta och kommer alltid till oss underifrån. Går vi rädda in i mörkret -så är han där före oss och väntar på oss. Jesus undgicks  med syndare, prostituerade och bedragare. Men även med vanligt folk och med överklassen. Han kunde ha sagt ”Jag är den gode konungen” -men det sa han inte, han sa ”Jag är den gode herden” När Pilatus frågade honom om han var en Kung svarade han inte utan sa ”Du säger det själv”.

Nu är liknelsen om den gode herden vanlig i bibeln -även på gamla testamentets tid , innan Jesus.  Även om yrket hade låg status, visste alla den stora betydelsen av Goda herdar för fårens överlevnad och hälsa.

Alltså hur lortig du än är, till kropp och till själ, så är herden inte rädd för din lortighet -han bryr sig inte om den. Han bryr sig om dig sådan du är innerst inne- eller sådan du borde –  vara. Och herden – Jesus Kristus, är inte rädd för att gå in i lortigheten för att möta dig och för att försvara dig.

Herden betyder frihet för fåren

Åter till Gotland. Vi som har lammet med segerfanan på flaggan. Vi har många får (fast vi kallar de vuxna för lamm och de små för lammungar). Finns det några fåraherdar på Gotland , i dag ?

Jag tror inte det. När jag var barn så fanns det en i telefonkatalogen som hade titeln  fåraherde.

Men hur lever fåren som inte har några herdar?  Jo – då blir det fårstängsel i stället. Lammnät eller bandtunar – ja någon form av inhägnad blir det för fåren utan herde.

Iinom detta inhägnade område gäller ”djungelns lag” -den starkes rätt i flocken – och dessutom inget skydd mot rovdjuren. Tvärt om kan rovdjuren jaga fåren mot stängslet för att lättare kunna döda dem.

Det kan tyckas som en paradox -men utan herdar försvinner fårens frihet. Friheten att ströva fritt i markerna. Friheten att följa herden till betet och vattenkällorna.

Fåren är beroende av herden- och heden känner varje får och fåren känner herdens röst -och lyder den. Detta beroende ger FRIHET. En frihet som går helt förlorad när vi är utelämnade åt oss själva inom en inhägnad där djungelns lag råder:

Alltså tre olika bottnar har vi funnit i herdemotivet.

Herden är överlevnad och trygghet – trygghet får människor att växa

Herden är lortig – det är ett lågstatusyrke – men Jesus är inte rädd för lortigheten

Herden betyder frihet -en frihet som försvinner innanför att stängslat område.

AMEN!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s