Kristi förklarings dag

Predikan Kristi förklarings dag 2014-08-03 i Vallentuna kyrka

Kristi förklarings dag är det i dag. Det är alltså Jesus själv som skall förklaras. Det verkar inte vara lätt ?

Det där med Skapelsen ,Gud i naturen och att hela tillvaron är ett heligt mysterium -det håller de flesta med om -oavsett religion. Jag kanske till och med oavsett tro. Det är bara att se sig om med öppna ögon.

Det berättas att en ateistisk   kommunalrådsordförande i Finland .- Han var troende kommunist- en gång blev tillfrågad av en journalist om han verkligen inte trodde på något annat än sakliga ärenden och vetenskapliga bevis. Han sa då så här : ”När jag på kvällen sitter nere på tomten vid min stuga och ser barnbarnen leka på stranden till sjön. Och ser solen lysa genom björkarna -och hör fisken slå i vattenbrynet. Då infinner sig en känsla av storhet och ödmjukhet. Och när jag sammantaget upplever allt detta på en gång då tänker jag : Det har skulle aldrig kommunfullmäktige kunna besluta fram!”

Skapelsetron är svår att komma ifrån och de flesta bejakar den på något sätt. Till och med en ateistisk kommunist.

Och när det gäller tron på Den helige Ande är den också ganska allmän. Vem tror inte att det finns osynliga krafter som betyder mer än vi kan förklara och beskriva ? Vem kan förklara vart livet tog vägen när någon dör ? Eller var det kom ifrån när någon föds ? Ingen kan förklara detta -men alla förundras över det. Och Alla vet vi att en god laganda betyder mer för fotbollslagets framgångar -än aldrig så dyra fotbollsskor och en aldrig så namnkunnig tränare. De osynliga livskrafterna vet vi finns och är viktiga.Livsviktiga..

Men hur är det med Jesus? Låter han sig förklaras ? Det är väl det som är meningen med Kristi förklarings dag – att Jesus skall förklaras ?  Dagen firas över hela Kristenheten och den ursprungliga dagen är 6 augusti. I vår tradition har den firats på söndagen efter 6:e söndagen efter trefaldighet sedan 1500-talet.

Motivet från dagens evangelietext- mötet på förklaringsberget, är också ganska vanligt förekommande i kyrkokonsten.

Det som skall förklaras är alltså vem Jesus egentligen är. Nu har varje söndag inte bara ett namn ,utan också en överskrift i evangelieboken. Överskriften som vi ibland(lite felaktigt tycker jag) kallar för dagen tema. I 1937 års evangeliebok var överskriften på  Kristi förklarings dag just Kristi förklaring. Men som ni ser om ni tittar i psalmböckerna på sid 1487 har man i 2002 års evangeliebok ändrat överskriften till ”Jesus förhärligad” Jag kan förstås bara gissa varför man gjort den ändringen. Troligen var man inte bekväm med den gamla överskriften.Dels har man ändrat från Kristi till Jesus -det blir mera mänskligt så med hans förnamn än med hans titel. Och dels har man ändrar Förklaring till förhärligad. Det är lite svårt att förklara det där med Jesus. Det räcker inte ens att kan förstår att kommunalfullmäktige inte kan besluta om Jesus är guds son eller inte. Det måste något mer till. Och förhärligad – ja det för kanske tankarna mera till någon man firar ,än till någon man plötsligt vet något helt nytt om ?

När vi tänker på förklaring så rör vi oss oftast på förnuftets plan. På det intellektuella planet.  ”Om du kan förklara det här begripligt för mig -då skall jag tro dig !” Så kan vi säga till varandra. Eller: ” jag vill att du förklarar dig -om jag skall förlåta dig” Man vill ha argument så att man förstår. Begripliga argument.

Men nu är det inga intellektuella övningar eller samtal som utspelar sig i dagens texter. Det är upplevelser. Och det är inte upplevelser för alla – utan för några utvalda. I evangelietexten är det Petrus, Jakob och Johannes som är de utvalda. Innan vi går vidare skall vi lägga märke till att just dessa tre är utvalda också i andra sammanhang. Tex vid Jesu bönekamp i Getsemane.  Dessa tre väljs ut att följa honom längre in i det svåra , längre in än de andra lärjungarna. Så är det ofta med mänsklig gemenskap. De som man är närmast får dela allt, inte endast det positiva och glädjefulla utan också det svåra.

Men vad var det nu de fick vara med om på berget ?

Jo, en upplevelse. Men viken sorts upplevelse? Och vilket innehåll hade den ?

Jag tror att man kan likna upplevelsen vid det som vi brukar lalla en ”A -ha -upplevelse ”.

Man kan se en sak. Eller vara på en plats. Eller möta en människa, många gånger. Utan att det händer något. Men så -plötsligt – förstår man. Eller förstår på ett nytt sätt. Jag tror alla människor varit med som detta. Men liksom kommer till insikt. Man har inte sett något nytt inte fått någon ny förklaring , men plötsligt blir allt tydligt. Förklarat, för att använda ordet från Söndagens namn i dag.

Själv har jag ,för att ta ett exempel, varit på förinteslemuseet i Jerusalem många gånger. YAD VASHEM.

Men plötsligt en gång -förstod jag allt på ett helt nytt och djupare sätt.

Eller som när man är liten och skall lära sig cykla. Ingen kan cykla vid födelsen. Man måste lära sig det. Och plötsligt, en dag, kommer man på det. Man bara förstår hur man skall göra. Inte förstår med hjärnan – utan med hela kroppen.

Vilken upplevelse fick Petrus, Jakob och Johannes? Min tro är att de plötsligt förstod vem Jesus var. De förstod vilket sammanhang han var insatt i och vad han skulle göra. Alla lärjungar som följde Jesus trodde på något sätt på honom. Fastän på olika sätt. Men efter upplevelsen på berget förstod Petrus, Jakob och Johannes på ett djupare sätt. Det förstod, utan att kunna förklara det Jesus gudomlighet. Att han verkligen var utvald och att han var Guds son. Och kanske anade de att han är världens frälsare ?

Vad lär vi oss av detta? Kanske inte något alls som vi kan berätta eller förklara. Men i bästa fall att vi har och kan få livsviktiga insikter och kunskaper, genom ”ah-a-upplevelser”. Kunskaper och insikter som fördjupar oss, men som vi kanske varken kan eller vill berätta för någon. Eller så vill vi det?  AMEN.

2014-08-01 JB-x

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s