Har vi råd med flyktingar i Sverige?

Har vi råd med alla flyktingar och invandrare?

Under några höstveckor 1944 kom flera än 10.000 båtflyktingar till Gotland. De kom ,ofta på natten, i små båtar. Färden kunde vid dåligt väder ta  30-40 timmar Gotland hade vid den tiden ca 45.000 innevånare. Befolkningen ökade således genom båtflyktingarna hastigt med ca 20%.

De togs om hand av Gotlänningarna. De sov i gymnastiksalar och församlingshem. Det upprättades sjukstugor och till och med ett förlossningshem. Frivilliga ur röda korset var viktiga. Liksom lottakåren. 25 september till 23 oktober delades 73.702 mål mat ut. Alla fick tre mål om dagen.

Det märkliga är att allt tycks ha fungerat ganska väl, trots att varken invandrarverket eller migrationsverket var uppfunnet. De flesta reste förstås vidare till Sverige eller andra länder, men några blev bofasta på Gotland.

Vem som betalade vet jag inte. Men den frivilliga oavlönade arbetsinsatsen var betydande, och jag tror knappast någon ens ställde frågan. Givetvis sköts olika allmänna medel till.

Nu säger säkert någon att man inte kan jämföra situationen då med dagens flyktingströmmar. Balterna var så nära. Vi måste ju hjälpa våra grannar. Men nu är genom globaliseringen och den tekniska utvecklingen alla nära .En syrisk flykting är inte många timmar från Sverige.

I den innevarande valrörelsen har flera gånger ställts frågan om vi Svenskar har råd att ta emot flyktingar .

Vad är det att ha råd ? Det är en komplicerad fråga. Länder som Libanon och Turkiet ”har råd” att ta emot mer än en miljon flyktingar. Det är naturligtvis inte en fråga om att ”ha råd” – det är fråga om att människor flyr undan död, tortyr och förföljelser. Och då kommer de goda krafterna fram. Det är ingen som vill fly -men det kanske för många är bättre att bo i ett tält i Värmlandsskogen än att leva med dödshot i sin hemby i Syrien. Nu bor det inga flyktingar i tält i Värmlandsskogarna, men det kanske finns de som skulle vilja göra det.

Vad är pengar ? Vad är att ”ha råd” ? Pengar finns inte längre – de är en filosofisk konstruktion, som innebär att vissa människor har makt över livsresurser. Maten kan ta slut. Oljan kommer att ta slut. Men pengarna kan inte ta slut på samma sätt, eftersom de inte ”finns”, inte ens som guldmyntfot.

Vad är det att ”ha råd” ? I Sverige har vi gott om plats, geografiskt är vi ett mycket glest befolkat land. Så flyktingarna får plats. Räcker maten ? Ja, vi hör ju ofta att vi Svenskar slänger upp till 20% av maten. Och då talar vi om redan betald mat. Flyktingen vill inte bli omhändertagen ekonomiskt. Flyktingen vill bli vänligt bemött, men precis som alla andra normala människor vill flyktingen arbeta och göra rätt för sig. Skapa livsresurser.

Vi har inte råd att inte ta emot flyktingar – och det handlar inte om pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s