Advent i kväll

ADVENT 2014-11-29

I kväll är det nyårsafton! Många tänker inte så- men det är kyrkoårets första dag i morgon. Och då är det förstås kyrklig nyårsafton i dag.

När vi närmar oss ett nytt år blir det tid för eftertanke och för förväntningar och önskningar. Kanske också nyårslöften ?

Det är dags för bokslut också. Andligt bokslut.

Hur har vårt andliga år varit ?

Har vi försummat bönen ? Har vi försummat gudstjänsten ? Och den viktigaste andliga frågan: Har vi försummat oss själva och medmänniskorna. Har vi försummat kärleken ?

Detta är de rimliga frågorna till oss på den kyrkliga nyårsaftonen. Vi skall akta oss noga för att svara för varandra.Var och en får själv svara i sitt eget hjärta.

Luften är full av förväntan i advent. Vad väntar vi på ? Vad förväntar vi oss ?  Lite ledighet och avkoppling är helt rätt. Liksom lite ljus i vintermörkret. Och förstås julklappar. Men bara lagom av allt. Inget överflöd -vi är ju Svenskar.

Vår evangeliebok har som överskrift ”Ett nådens år ” i morgon på kyrkans nyårsdag.

Det får bli vår nyårsönskan. Att nästa nå skall bli ett nådens år. Nåd  har med benådad att göra. Vi ber om att själva bli benådade och få alla skulder utsuddade. Ja till och med bortglömda.  Vi hoppas att sjukdom och smärta skall vändas i friskhet och positiv livsupplevelse. Vi hoppas och ber om nåd för alla hemlösa och fattiga.

Nådens budbärare är Jesus Kristus. Det är honom vi längtansfullt väntar på i kväll.

”Han kommer med ett sällsamt bud från kärlekens och nådens Gud” Det gäller för oss att vilja ta emot honom. Att våga ta emot nåden. ”O mänsklighet ,ställ dörrn på glänt – det är advent, det är advent” (Sv.Ps 109)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s