Julbetraktelse Täby Rotaryclub 2014

Julbetraktelse Täby Rotaryclub 2014-12-19  -framförd av Nicke Wagemyr

När Ni hör dessa ord är jag -Johan Blix- på en begravning i  Mälarhöjdens kyrka. När jag är på begravningar får jag ibland en känsla av att den som begravs -den döde alltså -på något sätt är med i rummet. Man kan förnimma en närvaro.

På samma sätt kan jag nu ha en känsla av att vara med på Rotarymötet. Jag kan se lokalen framför mig – och jag kan göra mig en blid av vilka som är där. De som brukar komma på julbetraktelsen.

Den här känslan -eller skall vi säga upplevelsen -av kommunikation eller närvaro. Den kan vi kalla transcendent kommunikation. Eller transcendent gemenskap. Alla människor har denna förmåga mer eller mindre. En del mer och andra mindre.

Inför julen är detta mycket påtagligt. Vi tänker på och förnimmer hur andra har det på andra platser än där vi befinner oss.Det kan gälla nära och kära som lever långt borta. Det kan gälla vänner som vi inte sett på länge. Närvaron av alla som fryser och svälter tränger sig på och in i våra medvetanden just på Julen. Eftersom vi vet att Julens budskap är just detta – att ingen borde vara utanför. Att alla -särskilt barn – borde ha det åtminstone så bra som Jesusbarnet när han föddes. Det var ingen lyx -men det var nog rent och snyggt i stallet i Betlehem. Vi kan också i denna transcendenta förmåga förflytta oss i tiden. För många av oss blir barndomens jular närvarande igen . Och vi kan till och med förflytta oss -inte bara i tanke utan också i förnimmelsen – till stallet i Betlehem.

Julbudskapet  för ihop med transcendent gemenskap.

Till Betlehem kom vice män från österns länder . Heliga tre konungar kallar vi dem. Ibland kallar vi dem de tre vice männen.  Det är deras tre kungakronor som finns på Svenska Ishockeylagets tröjor!

De var ”magoj” – ett grekiskt ord som betyder att de var ungefär astrologer och astronomer på en gång. De hade sett stjärnan och fått en transcendent upplevelse och ett budskap som gjorde att de reste till stallet i Betlehem för att hylla den nyfödde. Det lilla barnet i krubban.

I traditionen är en av de vice männen svart, en gul och en (någorlunda) vit. De skulle på så vis representera hela världen. Afrika, Asien och resten av världen. Och så stjärnan och alla djuren och änglarna som sjöng på herdarnas äng. Nu blir förnimmelsen och kommunikationen inte endast transcendent utan KOSMISK.

Julbudskapet är KOSMISKT. Det gäller hela tillvaron. Din egen kropp. Min kropp. Bergen, djuren ,solen och alla planeterna – ja hela universum och allt som rymms däri. Om allt detta handlar Julens budskap. Vi säger att det viktiga med julen är inkarnationen -att Gud blev människa. Lät sig födas som människa. Och det är en kristen sanning. Men den första inkarnationen -att allt som existerar är delar av den heliga existensen – den är förutsättningen för Julen –  julen handlar om den också. Och den handlar om dej och om mej. Dels därför att vi, med våra kroppar och med våra själar, är delar av det heliga Kosmos och dels för att vi själva började våra liv precis som Jesus. Som nyfödda hjälplösa och skrikande bebisar.

Julbudskapet är transcendent. Det är kosmiskt. Men det är kanske framför allt medmänskligt. Att vi som träffas och är i samma rum ser på varandra med kärleksfulla blickar och verkligen vill varandra väl. Att vi av hjärtat menar God Jul! När vi säger det.

God jul till er alla rotarykamrater – jag ser er !

Johan Blix

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s