Vad hette de tre vise männen?

predikan 2015-01-06 i Vallentuna kyrka kl. 1100 Trettondedag jul

Hur många var de tre vise männen ? Och vad hette de ?

Ofta tror vi att vi vet hur det egentligen är, men det kanske är på något annat sätt ? Men det som vi tror kan vara minst lika bra och nyttigt som den som är den sk sanningen. Så kan det vara med de tre vise männen. Det står inte i bibeln hur många de är. Det står – vi läste det nyss- ”några österländska stjärntydare”. Och vad de hette står inte heller. Men vi har givit dem namn : Kaspar, Melchior och Balthasar. Om ni tittar i en vanlig svensk almanacka skall ni se att de alla tre har namnsdag i dag.

Vi bygger julkrubbor. De finns i de flesta kyrkor. Förr var det inte så vanligt med dem i kyrkorna –men desto vanligare i hemmen –tror jag. Fast riktigt säker är jag inte.

Julkrubban visualiserar händelserna på Herdarnas äng i Betlehem vid Jesu födelse. Där finns allt på en gång. Josef och Maria . Stallet. Stjärnan över stallet. Herdarna med sina får. Änglarna som kom med glädjebudet till hela mänskligheten ”Var inte rädda!” Änglarna som sjöng. Och där finns olika djur. Kameler, oxe och åsnor. Och där finns de tre vice männen som frambär sina gåvor till Jesusbarnet. Guld som är konungagåvan. Rökelse som är prästgåvan . Och myrra – den dyrbaraste av alla kryddor – som en påminnelse om Jesu död.

Att vi gjort de österländska stjärntydarna till tre vise män , är för att förtydliga budskapet om Jesusbarnet som världens frälsare.

Lina Sandell skaldade inte Jesus för de kristna givit sitt liv. Inte heller Jesus för människorna givit sitt liv. Nej Jesus för världen givit sitt liv.

Därför representerar de tre vise männen hela den då kända världen. En av dem kom från Asien och en från Europa och en från Afrika. Därför har de som figurer på julkrubborna ofta olika hudfärg och olika klädsel- efter vilken världsdel de kom ifrån.

Enligt vissa traditioner representerar de också tre mänskliga åldrar: en ung, en medelålders och en gammal.

De ödmjukar sig, faller på knä och överlämnar gåvor från hela världen till det nyfödda barnet. I Julkrubban ser vi att Kristendomen handlar om hela världen – ja om hela KOSMOS. Ty över krubban lyser Stjärnan –en himlakropp från kosmos. Och änglarna som kommer från den oftast osynliga delen av världen. De tydliggör situationen. Vår tillvaro har flera dimensioner. Dels den vanliga som vi kan se med våra ögon dagligdags, fastän vi uppfattar så olika det vi ser. Och dels den transcendenta –andliga – dimensionen som vi anar, men inte ser dagligdags med våra ögon. Fastän den är lika verklig som det vi kallar den fysiska verkligheten. Och om vi tvekar om vad änglarna vill så är det bara att lyssna på dem. ”Var inte rädda!” säger ängeln. Och samma sak säger ängeln vi Jesu grav ”Var inte rädda!” Änglarna pekar på Jesusbarnet – här finns världens räddning i detta nyfödda bar n.

Tyvärr är vi människor ofta rädda –och det är inte sällan rädslan som leder till onda handlingar. Bort det onda. Bort med rädslan! Det är budskapet.

Det medmänskliga finns också i krubban. Josef och Maria var tog hand om varandra och om Jesusbarnet –annars hade han inte överlevt. Vi behöver varandra , annars överlever vi inte. Det gäller särskilt små barn. Men det gäller också oss vuxna. Bar karl klarar inte sig själv! Tvärt om vi lever av och genom varandra!

Att djuren är med i krubban är ingen slump. Frälsningen gäller alla. ”Jesus för världen givit sitt liv..” Det betyder för djuren och för växterna lika mycket som för floderna och bergen och din och min kropp och själ.

Därför skall det också finnas rovdjur på en riktig julkrubba. Där skall lejonen och kanske isbjörnarna ligga tillsammans med lammen och åsnorna och de skall inte skada varandra. På julnatten är de vänner, som en försmak av fridsriket som Fridsfursten skall förkunna och skapa.

 

Julkrubbans olika perspektiv är :

det KOSMISKA

det transcendenta (andliga)

det fysiska

och det medmänskliga

 

Här finns hela världen och dess djupaste mening samlad i en konstnärlig installation.

Vad säger det oss ?

Att vi hör samman med alltet

Att vi hör samman med allt levande

Att vi ,som människor, hör samman med varandra

 

Allt detta kan vi glädjas åt och förundras över. Vi kan aldrig förstå det. Men vi kan fördjupas i vår förundran över det outsägliga som vi anar i hjärtat.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s