Dagens tänkeord 17 mars 2015

”Goda gärningar gör ingen till kristen, men en kristen gör goda gärningar” (Martin Luther)

6 reaktioner till “Dagens tänkeord 17 mars 2015”

 1. ”Om I förbliven i mitt ord skolen I förstå sanningen och sanningen skall göra eder fria”
  ( Ursäkta den gamla översättningen.) Det var det bibelord jag fick vid min konfirmation.
  Kan någon klok person förklara det för mig.

  Gilla

  1. Jag är inte klokare än du,förstås. Men ett försök till tolkning-om det var riktat till mig skulle kunna vara:
   Så länge jag bara håller mig till mina egna ord(tankar åsikter), så kommer jag inte fram till sanningen. Sanningen är (kanske?) något objektivt. Oftast så vet vi innerst inne vad som är sanningen, fastän vi skruvar ofta till den.Kanske kan en Albert Engströms -historia om Kolingen hjälpa oss en bit på vägen?
   Kolingen var instämd till häradsrätten. Häradshövdingen sa till Kolingen ”Jag vill inledningsvis upplysa er om att ni har rätt till en advokat”
   Kolingen svarade:” Goa Häradshövdingen det behövs inte -för jag tar tänkt säga precis som det var!”
   Ett delsvar var detta förstås bara./Johan
   Sen måste man förstås inte alltid säga allt som man vet är sant. Det måste finnas ett filter mellan hjärnan och munnen- annars blir det katastrof.

   Gilla

 2. Kanske att de viktigaste svaren kommer inifrån? Hur tolkar du själv orden?

  Bibelstället har ju sin kontext, sitt sammanhang, i det samhälle och den situation som var då. Vad texten betyder beror ju alldeles på om vi vill försöka utröna vad den kan ha betytt då eller om vi är nyfikna på vad den kan betyda idag i samhället. Eller, den kanske viktigaste frågan: Vad betyder den meningen för just dig?

  Här kan du läsa texten i sitt sammanhang i nyare översättning http://www.bibeln.se/las/2k/joh#q=Joh+8%3A32

  Gilla

  1. Den skulle kunna betyda att om vi behåller kontakten med livets innersta väsen så ska vi förstå (i en djupare bemärkelse) oss själva och våra liv. Och den sanningen ska göra oss fria.

   Men texten kan förstås tolkas i helt andra riktningar också.

   Gilla

  2. Det handlar förstås inte endast om vad vi säger,utan om hur vi lever.Och det är sannerligen inte lätt att leva sant. Ju mer vi har(eller upplever oss ha) att förlora desto svårare är det att vara riktigt sann. Den som inte har något(eller upplever livet så) kan ofta vara ärlig.Ett ordspråk lyder: ”Av barn och dårar får man höra sanningen” Det finns ett djup(en sanning) i detta. Men det är förstås inte en hel livsfilosofi./Johan

   Gilla

   1. Tack Johan för intressanta tankar! Om att leva sant och om vad sanning kan vara. Det är mycket svårt tänker jag att veta vad man ska säga och vad man ska hålla inne med.
    Tack också ”rar släkting”.Jag läste texten i sitt sammanhang på ”bibeln.se”. Det bör man förstås göra. Jesus sa detta ”till de judar som trodde på honom”( ungefär?). Och att ”förbli i ordet” verkar här betyda att vara trogen mot Jesu budskap ( som man då redan har tagit till sig ). Det verkar vettigt. Och självklart kan tyckas.

    Jag har tidigare lite dunkelt tänkt ungefär: att om jag läser Bibeln, så får jag så småningom reda på sanningen . Så ordagrant tänkte jag mig det. (Här borde kanske ha filtrerats, då jag nu förstår lite bättre.) Men antagligen planterades den här tanken lite diffust i mitt huvud då jag var 14 år.
    Nu har jag emellertid ”antagit utmaningen” och läser ”kvartsbibel” varje dag. Intressant på många sätt. Den som komponerat det här lectionariet tycker att Daniels bok ska vara med i början. En märklig bok tycker jag. Men bibeln innehåller ju det mesta. Här förflyttas man till Fjärran Östern i gammal tid med drömmar , hjältar ( sagor ?).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s