Religionens språk

Brännkyrkakatekesen 2016- andra tanken

 

Religionens språk

Med språk menar vi ofta spanska, svenska, engelska eller tyska osv. Men det finns också teckenspråk och kroppsspråk. Ett språk är ett sätt att förmedla något.

Med denna utvidgade förståelse av vad ett ”språk” är kan man säga att religionen har flera språk. Detta gäller alla religioner. Men i detta sammanhang  syftar vi på Kristendomen.

Kristendomens språk skulle då kunna vara:

  • Ritens och gudstjänstens språk
  • Kärleksgärningarnas språk
  • Mystikens och meditationens språk
  • Musikens språk
  • Lärans språk

Med vart och ett av dessa språk kan man förmedla kristendomen. Det är också så att vi människor är olika och en människa är bättre på att sjunga psalmer och en annan är bättre på att meditera. Men språken hör också samman. Den som ofta går i gudstjänsten och tar till sig innehållet, kommer att göra kärleksgärningar. Och den som börjar i kärleksgärningarna kommer att behöva fylla på andlig och mental energi genom meditation och eller gudstjänst.

I vår tradition är vi inställda på att vi skall förstå.Vi vill att allt-helst också religion- skall vara förnuftig och begriplig. Därför fixerar vi mycket på den rätta läran. Men lärans språk är på ett sätt ett sekundärt språk i förhållande till de andra språken. Musiken, kärleksgärningarna, gudstjänsten är händelser i livet. Läran är inte på samma sätt en händelse, utan ett försök att förstå och begripa det som händer i de andra språken och i livet självt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s