PREDIKAN 21 SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET 2010-11-10 I Enskede

Predikan 21 söndagen efter trefaldighet 2019-11-10 i Enskede kyrka

Sakeus, var inte invandrare, han tillhörde det judiska folket. Han var rik- och hade ett föraktat yrke och kunde genom sin position och sitt arbete lura folk på pengar. Han var troligen anställd av den Romerska ockupationsmakten.

Sakeus var nyfiken på Jesus. Han ville gärna se honom, men han kunde inte se över folkmassan eftersom har var kort till växten. Så han klättrade upp i ett träd för att få fri sikt.

När Jesus kom dit vände han sig till Sakeus och tilltalar honom med namn. Jesus visste alltså vad han hette. Troligen var han välkänd i stan , man kunde ju inte komma in i stan utan att passera tullen, som Sakeus var chef över. Välkänd, men illa omtyckt.

Jag kommer att tänka på ”rackaren”- en person som behövdes i samhället. Han bodde ofta avsides och folk ville inte ha med rackaren att göra. Rackare kan betyda hästslaktare – eller en person som har till uppgift att städa upp efter avrättningar.

Men Sakeus hade inte bara ett avskytt yrke – han var dessutom rik på grund av att han pressade folk på pengar. Många var ju beroende av att komma in i staden med sina varor.

Nåväl, Jesus ropar på Sakeus och bjuder sig själv att bli gäst i Sakeus hus. Han frågar inte om han får komma utan säger ”i dag skall jag gästa ditt hem” – den gamla översättningen står det ”i dag måste jag gästa i ditt hus”. Det finns enligt Jesus inget val, han måste bli Sakeus gäst.

Det som händer sen är mycket märkligt. Sakeus blir förändrad, ja nästan förvandlad. Vi kan väl anta att Jesus inte kom ensam hem till Sakeus. Troligen hade han några följare med sig – det är ju en ögonvittnesskildring vi får ta del av i texten.

Jesus säger inte till Sakeus att han skall ändra sitt liv. Men när Sakeus blir omgiven av Jesus och hans vänner förändras hans sinnelag. Att vara rik är inte längre så viktigt för honom. Hans ensamhet och isolering är bruten och han får andra värderingar. Hans hjärta omskapas. Han vill göra gott. Han säger ”Hälften av vad jag äger, herre, skall jag ge åt de fattiga. Och har jag pressat ut pengar av någon skall jag betala ingen det fyrdubbelt”

Överskriften i dag är samhällsansvar. Vad har nu denna berättelse med samhällsansvar att göra?

Jo, vår uppgift som samhällsmedborgare är inte endast att betala skatt- även om det är viktigt att inte skattesmita. Vår uppgift som samhällsmedborgare är att på ett kärleksfullt sätt bry oss om andra människor, särskilt de som är marginaliserade. Sakeus var marginaliserad – utstött, även om det åtminstone delvis var självvalt.

I dagens GT – text nämns andra marginaliserade grupper som vi bör vara uppmärksamma på:

  • Invandraren
  • Änkan
  • Den faderlöse

Och i tredje årgångens GT-text framhålls att man är skyldig att hjälpa även en ovän som hamnat i nipa. ”Och om du ser att din oväns åsna har segnat ner under sin börda, får du inte lämna honom utan hjälp: du måste hjälpa honom att lasta av djuret.” Detta är samhällsansvar. För att ett samhälle skall fungera och vara gott måste vi alla hjälpa varandra med livet, oavsett om vi tycker mer eller mindre om varandra.

Man får inte, som välbeställd eller om man är mer kunnig än de flesta, utnyttja sin ställning genom att inte ta ansvar för allas gemensamma liv. Det är det som ligger i påståendet i femte Mosebok. ”Du skall icke vränga rätten för invandraren eller den faderlöse…..”

Även här är nyckelordet Kärlek. I episteln sammanfattas det .”Du skall älska din nästa som dig själv, då gör ni rätt” Jesus säger flera gånger: ”Om ni älskar dem som älskar er, vad lön kan ni få för det? Gör inte publikanerna detsamma?(Matt 5:46) ….nej älska era ovänner..” (Luk 6:32)

Det verkar svårt. Det är svårt. Men vi måste försöka.

Om vi tror eller upplever att vi är älskade- då är det lättare att vara kärleksfull. Det kan då till och med vara glädjefyllt och roligt. Det var vad som hände Sackeus, så har jag förstått det. Han blev accepterad – ja älskad- av Jesus. Då förändrades han och blev en kärleksmänniska- med samhällsansvar. Godhet smittar.(Liksom tyvärr också ondska, snålhet och elakheter).

Vi kristna skall vara goda mot varandra och mot andra. Vi får be om Jesu sinnelag och om att han skall ha en plats ,genom sin Heliga ande, i våra hjärtan. Då kan det som hände med Sakeus hända också med Dig och mig.

Om det ber vi ,i Jesu namn. AMEN

 

Psalm 614 sammanfattar dagens predikan.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s